Social Icons

Pages

Saturday, December 11, 2010

Induksi Bermula

Isnin ni akan stat kursus induksi selama 5 hari di hotel Putra KL..he2..nasib baik wat kat hotel..takdelah aktiviti kawad ke atau yang seumpama dengannya..induksi 5 hari, pastu ahad terus masuk kerja..alhamdulillah..tapi induksi ni, gaji dah stat dah...sekarang ni dah stat boleh cakap BYE-BYE kat masa rilex-rilex..makan tdo..he2..haish..takutnya nak start kerja ni..kena stat study balik pasni..dah banyak yang tak ingat..mintak-mintaklah dapat hospital yang dekat nanti..jangan dihantar ke sabah sarawak sudah..HOTEL PUTRA..wait for me :p

Monday, December 6, 2010

Kesiannya Isteri..

Kesian kat isteri..tak pasal-pasal terlibat sama disebabkan sikap suami yang tidak bertanggungjawab..ye lah..dah la 'makan luar'..memang sah dah HARAM, tapi yang masalahnya bawa balik 'hadiah' yang boleh membunuh si isteri..pembunuh dalam diam..bunuh secara perlahan-lahan..alahai..apa nak jadi la..kesian isteri yang tak berdosa menjadi mangsa kebodohan si suami..ape pun, korang boleh baca petikan berita ni..





KOTA BHARU - Sikap segelintir suami yang kerap 'makan luar' dengan pelacur di negara jiran dikenal pasti menjadi punca ramai suri rumah di Kelantan dijangkiti penyakit HIV/AIDS berbanding wanita di negeri lain.

Presiden Majlis AIDS Se-Malaysia (MAC), Datuk Mohd. Zaman Khan (gambar kecil) yang mendedahkan perkara itu berkata, gaya hidup bebas golongan lelaki terutama yang telah berkahwin menjadi faktor utama isteri dan wanita secara tidak langsung terdedah kepada jangkitan virus berkenaan.

"Ramai wanita yang menghidap HIV/AIDS mendapat (penyakit itu) daripada suami mereka, sesetengah orang (lelaki) pergi pada pelacur dan mereka terdedah (kepada jangkitan HIV/AIDS).

"Misalnya orang lelaki selalu pergi ke Sungai Golok, selepas melakukan 'lawatan' ke sana, mereka kembali pada isteri mereka yang kemudian telah menyebabkan wanita atau isteri mereka menerima akibatnya dengan dijangkiti virus berkenaan," katanya pada majlis sambutan Hari AIDS Sedunia 2010 peringkat kebangsaan di sini semalam.

Friday, December 3, 2010

4-dalam-1: Harga petrol, diesel, gas, gula naik lagi

Harga petrol RON95, diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan gula naik mulai tengah malam ini. Ia berikutan keputusan kerajaan menyelaraskan kadar subsidi.

Petrol RON95, dinaikkan 5 sen menjadikan RM1.90 seliter.
Dua hari lalu, petrol RON 97 naik sebanyak 15 sen kepada RM2.30 seliter. Kenaikan itu berikutan perubahan harga pasaran yang diapungkan sejak Julai lalu.Harga diesel turut naik 5 sen menjadikannya RM1.80 seliter manakala gas LPG juga naik 5 sen menjadikan harganya RM1.90 sekilogram.

Harga gula pula naik 20 sen menjadikan harganya RM2.10 sekilogram.Semua harga baru berkuatkuasa pada jam 12.01 pagi esok. Ia didedahkan pada taklimat kepada editor di Putrajaya oleh Unit Pengurusan Prestasi dan Perlaksanaan (PEMANDU).

* Gula rasanya RM1.90 kan dulu..silap type kot..

..............

Bila minyak naik, barang-barang keperluan yang lain gerenti akan naik harga jugak kan..alahai..
 
 

Thursday, December 2, 2010

Segalanya Ada Hikmahnya

Bila engkau memandang segalanya dari Tuhanmu, yang mencipta segalanya, yang menurunkan hujan, yang menjadikan sakit hatimu, yang membuat keinginanmu terhalang, serta 'menyusahkan' hidupmu, pasti akan damailah hatimu kerana masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia, bukan Allah tidak tahu deritanya hidupmu, retaknya hatimu, tapi mungkin itulah yang Allah mahukan kerana Allah tahu hati yang sebeginilah lebih mudah lunak dan mudah dekat dan akrab dengan-Nya...




"Cukuplah ALLAH bagiku, tiada tuhan selain-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal."
- Surah At-Taubah Ayat 129

p/s : untuk dikongsi..Proud to Be Muslim =]

Award Drp RozSyah


Thanks kepada RozSyah yang bg award ni kat aku..he2..jasamu dikenang..nasib baik soalan pun tak banyak untuk dijawab..he2..apepun, jom jawab soalan yang diberikan dulu..

Soalan yang perlu dijawab ialah:

6 artis/group/singer
.
1. Ukays - Feveret ni..he2..mantap..vokal tinggi woo..
2. Wings Suara Awie tinggi betul..xcaye?
3. Maher Zain
4. Wali Band - Indon pun layan jgk..best..ha2
5. Aizat
6. Kristal

10 orang yang layak ditag utk award ini ialah:
10. Kepada semua yg mengunjungi blog ni..blog korang mmg cantik!

Sunday, November 28, 2010

Taj Mahal kurun ke-21

Salam semua..Korang mesti penah tengok kan gambar Taj Mahal..Taj Mahal yang menjadi bukti cinta Shah Jahan kepada isterinya Mumtaz Mahal..tapi ini Taj Mahal yang versi baru..Taj Mahal kurun ke-21..masih lagi terletak di India..telah dibina oleh seorang Billionair India dengan kos mencecah USD 2 billion atau RM6.3 billion..mahal tu..sekaligus menjadi kediaman termahal di dunia..

Digelar Taj Mahal Kurun ke-21, kediaman ni digelar Antilia, ada 27 tingkat (setinggi 174 meter), luas pulak 37 161 meter persegi..siap ada ruang parkir enam tingkat lagi tu ++ beberapa kolam renang dan sebuah panggung wayang..waa..mewah betul..tapi satu je tak cukup, takde masjid skali..hehe..

Lagi satu, untuk menyelenggara Antilia ni, memerlukan kira-kira 600 pekerja..fuhh..kaya betul kan..kalau la RM6.3 billion tu kita bina rumah mcm biasa2 ni, agak-agak berapa buah rumah tu dapat dibina?mesti banyak kan..

Wednesday, November 24, 2010

WiFi ni bahaya..betul ke?

Baca paper hari ni, ada berita berkenaan WiFi..em..yang internet tanpa wayar tu..kan sekarang ni tengah popular..g mana-mana pun, kedai makan ke, dah banyak yang menyediakan WiFi percuma untuk pelanggannya..Tapi dalam berita tu, dinyatakan kebimbangan WiFi ni boleh memberi kesan buruk pada tubuh badan manusia berikutan pokok yang diletakkan berhampiran dengan router Wifi perlahan-lahan menjadi kuning dan kulit pokok mulai mati..

Kalau betul, memang selalu terdedah lah..sebab sekarang ni kat sekolah ke, kat Universiti ke, memang banyak yang guna WiFi..apepun, korang boleh baca petikan berita ni..


ALPHEN AAN DEN RIJN, Belanda - Satu kajian oleh sekumpulan penyelidik dari Universiti Wageningen, Belanda mendapati radiasi daripada rangkaian gelombang tanpa wayar (Wifi) mungkin boleh menyebabkan pokok yang terdapat berdekatan dengan peranti penghala Internet tanpa wayar mati, lapor sebuah akhbar semalam. 

Para saintis itu memperoleh hasil kajian tersebut selepas melakukan kajian ke atas 20 batang pokok ash yang daunnya menjadi kuning. Hasil kajian itu menimbulkan kebimbangan bahawa radiasi Wifi boleh memberi kesan terhadap tubuh manusia.

Ia turut menyebabkan ibu bapa dan guru-guru berkempen agar peranti Wifi tidak dipasang di sekolah.Bandar Alphen aan den Rijn yang terletak di barat Belanda mengarahkan kajian itu dilakukan sejak lima tahun lalu selepas mendapati pokok-pokok di kawasan itu mengalami situasi yang tidak normal. 

Kajian itu mendapati pokok yang diletakkan paling hampir dengan radio Wifi mempunyai daun berwarna kuning berikutan lapisan kulit luar pokok mulai mati. Para penyelidik juga mendapati radiasi Wifi boleh menyebabkan pertumbuhan jagung menjadi perlahan. - Agensi

Sunday, November 21, 2010

Menghabiskan Saki-Baki Cuti

Alhamdulillah..hari ni dah sampai surat perlantikan untuk kerja nanti..fuhh..selepas bertahun-bertahun belajar, tak lama lagi akan menempuhi alam pekerjaan pulak..semestinya tak sama kan time keje n time student..komitmen pada keje, tanggungjawab yang dipikul bila dah keje nanti..sekarang ni kena menghayati sepenuhnya cuti yang masih ada lagi entah beberapa hari lagi tak tahu..bila-bila masa saja surat tawaran untuk kursus induksi akan sampai..sekejap je rasa masa berlalu..

So, nanti kena g wat medical check-up untuk kali terakhir dah kot..he2..syarat untuk lantikan kerja ngan kerajaan..pasni, boleh la merasai gaji pulak..dah penat dah jadi student..banyak plan ni bila dah dapat gaji sendiri..he2..kepada kawan-kawan yang masih lagi belum abis belajar, insyaALLAH nanti giliran korang pulak..Rezeki ALLAH dah tentukan untuk hamba-hambaNya ..cuma bila dan waktu mana akan diberikan cuma ALLAH yang Maha Mengetahui..

Saturday, November 20, 2010

Kisah Pelajar Terlampau

Tajuk entri yang boleh menimbulkan kontroversi kan..tapi rasanya memang patut gunakan tajuk entry macam tu..sebab nak menceritakan kisah segelintir pelajar sekolah sekarang ni yang memang keterlaluan..ada seorang cikgu cerita kat aku yang ada sorang pelajar kat sekolah dia, tergamak merogol emak sendiri..sekolah menengah tu..baru umur belasan tahun..budak ni mengaku yang dia merogol emak dia..tak tahu nak cakap ape lagi kan..emak sendiri..ibu yang pernah mengandungkan dia..

sebabnya pelajar tu di bawah pengaruh dadah..sekarang ni pil-pil macam senang je dapat..asalkan nak, hello-hello je..ada lagi satu kisah yang seorang pelajar perempuan..dia ada 4 orang abang..hanya seorang saje yang tidak merogol dia..yang lain bergilir-gilir..memang gila lah..terpengaruh ngan video2 lucah yang senang nak dapat..kalau g kat pasar, memang biasa la ada org tanya nak beli ke tak..

Ape la nak jadi kan..tapi tidak semua k..ada jugak pelajar-pelajar yang bagus n berdisiplin..n ada jugak sekolah2 yang pelajar dia baik-baik..tapi korang rasa sebab ape sekarang ni gejala macam ni sering sangat berlaku?yang aku rasa sebab mereka dah tak takut lagi kat cikgu-cikgu..lawan macam tu je..kalau ngan guru perempuan lagi lah diorang berani..

Dulu-dulu, kalau pelajar ada yang buat salah, bagi hukuman rotan..mungkin pelajar tu jadi beringat-ingat sebab takut kena rotan lagi..sedikit-sebanyak boleh mendidik pelajar tu..tapi sejak beberapa tahun ni, guru-guru dilarang merotan pelajar..hanya guru disiplin ngn pengetua kot boleh merotan pelajar..so, kalau time mengajar diorang wat bising, lawan guru, camne nak wat?last-last, buat tak tahu je kan..kalau marah lebih-lebih, silap2 jadi benda lain pulak nanti..

Nak tahu sebab ape?sebab sekarang ibu bapa lebih percayakan pada si anak..kalau anak mereka bagus + baik, takpe..tapi kalau perangai jahat, masih lagi percaya sebab si anak pandai berlakon..saman guru dah jadi perkara biasa kan..dan pelajar ni kalau tak puas hati ngan guru, siap pukul-pukul lagi tu..dulu tak pernah pun dengar kes camtu kan..

Camne la nak bendung masalah camni kan..walaupun kita tahu ada jugak guru yang bertindak melampau menghukum pelajar dengan hukuman yang tak sepatutnya..kepada pelajar2, kena pandailah bawak diri masing-masing..kesedaran diri itu penting..sebab masa depan  mereka sendiri kan..kalau silap pilih jalan, mereka sendiri yang rugi nanti..


Firman ALLAH SWT. :

"Dan belanjakanlah (harta bendamu) di jalan Allah, dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri ke dalam kebinasaan, dan berbuat baiklah, kerana sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik".
( Surah al-Baqarah - 2:195)

Wednesday, November 17, 2010

Cerai isteri tidak cantik makin meningkat

Salam Aidiladha buat semua..kalau baca paper hari ni, ada berita tentang ramai pasangan yang berkahwin telah menceraikan isterinya disebabkan tidak cantik..waa..subjektif sangat tu kan..sebab bagi mereka, isteri yang dikahwini dulu tidak lagi cantik..he2..macam-macam la bagi alasan..kalau hati dah tak nak, seribu alasan boleh bagi kan..kalau hati dah berkenan pulak, susah-susah pun takpe, asalkan dapat apa yang diingini..kesian kan kat kaum Hawa ni..memang tak patut la..

Kalau kecantikan yang dicari, memang takkan puas..sebab kecantikan yang tidak akan habis ialah kecantikan wanita..akan sentiasa ada..ni kata-kata ustaz tau..he2..kalau sekadar cantik di muka, tapi hati macam ape entah, takkan bahagia jugak kan..apepun, korang boleh baca petikan berita kat bawah ni..


KUCHING: Ada sesetengah lelaki yang bergelar suami sanggup melepaskan isteri masing-masing selepas mendakwa wanita dinikahi tidak lagi kelihatan menarik dan cantik seperti ketika mereka berkenalan dan melangsungkan perkahwinan dulu.
Mereka menganggap perubahan wajah dan penampilan wanita terbabit memaksa mereka mencari pengganti sehingga menyebabkan rumah tangga dibina mulai goyah, malah ada yang membawa kepada perceraian.

Perkara ini didedahkan Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Daud Abd Rahman yang memberitahu, kadar perceraian di kalangan pasangan Islam di negeri ini semakin meningkat saban tahun disebabkan ada suami menganggap isterinya tidak cantik apabila mencapai satu tempoh.
Meskipun tidak menyatakan statistik membabitkan kes perceraian, beliau berkata, kebanyakan kes perceraian membabitkan pasangan muda berusia 20 hingga 25 tahun.

“Mereka berkahwin pada usia muda iaitu bawah 20 tahun atau sebaik selepas tamat persekolahan. Kadar perceraian meningkat seiring peningkatan kadar perkahwinan terutama di kawasan bandar seperti di Kuching, Miri, Bintulu dan Sibu.

“Jabatan Agama Islam Sarawak (Jais) mendapati berlaku peningkatan jumlah kes cerai di kalangan pasangan Islam dan kami memanggil mereka untuk memberi kaunseling, namun dalam kes tertentu, ada pasangan enggan menerima nasihat kami,” katanya ketika ditemui selepas Majlis Pengagihan Daging Korban di Surau Kolong Dua, Matang, dekat sini, semalam.

Beliau berkata, mereka perlu ingat, ada antara pasangan berkahwin pada usia muda dan bercerai selepas dua ke tiga tahun mempunyai anak kecil yang memerlukan perhatian serta penjagaan rapi.

Katanya, maklumat diterima Jais mengatakan ada antara pasangan muda baru berkahwin tidak mempunyai pendapatan tetap, malah tidak bekerja.

Tuesday, November 16, 2010

Playboy kah aku?


Adakah aku ni termasuk dalam kategori Playboy..Playboy?ishk..betul ke..Aku tergolong ke dalam kategori ni yang menggunakan logo bunny..logo ni memang semua orang dah kenal bukan..orang cakap jadi playboy memang ramai orang benci sebabnya mempermainkan perasaan orang perempuan..tapi kalau ramai yang nak kat aku camne?walaupun mereka tahu aku ni dah berpunya..masih lagi nak..kesian lah kan kat mereka..orang cakap orang yang jadi Playboy orang jahat..betul ke?tapi kalau aku berlaku adil pada semua camne?boleh dikategorikan sebagai jahat lagi ke?

Lagipun, bukannya ramai sangat pun..5 je..ulang sekali lagi..LIMA..sikit je kan...

Itulah luahan seekor AYAM JANTAN..bukan aku tau..ha2..korang tak percaya lagi?tengok gambar kat bawah ni..haa..tengok..


Haa..percaya dah kan..bagus tau si ayam Jantan ni..aku pun tak tahu ayam sape punya..tapi selalu ada kat depan rumah aku..pagi-pagi lagi dalam pukul 630 dah ajak aweks-aweks keluar cari makan..boleh dikategorikan sebagai bertanggungjawab jugak kan..he2..walaupun ramai aweks nya, tapi yang penting mereka tidak diabaikan..kalau la orang yang berpoligami berlaku adil untuk isteri-isterinya, mesti takde gaduh2 kan..tabik la kat Ayam ni..he2..

Thursday, November 11, 2010

Sentimental

Salam Semua..lama dah tak update blog ni..nak cakap sibuk, tak jugak..sekarang ni jadi 'surirumah' sepenuh masa..he2..sidai kain..antar adik ke sekolah..bila cuti rasa cam terlalu lama, mula lah rasa boring sangat-sangat..masa student dulu, memang rasa cuti ni terlalu pendek..rasa tak cukup..sekarang ni bila dah cuti, rasa boring pulak..so, masa dah takde benda nak buat, mula lah jiwa ni rasa nak sentimental sket..tengok buku lama-lama, nota lama masa sekolah dulu-dulu..he2..pastu buka laci, terjumpa lah tiket bas yang dah berusia hampir 8 tahun..masih tersimpan lagi..masa tu tgh belajar kat Kuantan..masa ni baru nak mengenal erti berjauhan dengan family..he2..lucu jugak bila ingat balik..perasaan homesick lah..life kat hostel memang tak dapat lari dari perasaan homesick ni kan..he2..hari-hari fikir nak balik rumah je..duk mengira hari je bila la nak cuti..


banyak rupanya kenangan lama masih tersimpan kat dalam laci..he2..tu baru tiket..ape pun, kenangan lama ni menjadi sejarah hidup kita kan..

Thursday, November 4, 2010

Kelantan Cuti Lagi - 4 Nov



Ada ape ye dgn 4 Nov?tarikh ni macam ada sesuatu..he2..hari ni (4 Nov) kelantan isytihar cuti peristiwa sempena pilihan raya kecil DUN Galas..he2..kelantan cuti lagi..hari tu dah cuti sebab pasukan bola sepak kelantan menang Final..Tanx to Red Warrior yang mengharumkan nama Kelantan..waa..masa diorang balik tu disambut sebagai wira tu..ye lah..kalau diorang tak menang, memang tak cuti lah ahad lepas..memang malam tu semua duk excited tunggu keputusan perlawanan..he2..
 
Kepada pengundi-pengundi di DUN Galas, selamat mengundi..pilih calon yang mampu menjaga kebajikan anda semua..


PIALA Malaysia diarak dari sempadan Pahang ke Dataran Kesedar Gua Musang, Kelantan.




Wednesday, November 3, 2010

Format baru Nombor Telefon 11 digit mulai bulan depan

Salam kawan-kawan..korang tahu tak, mulai bulan depan (15 December), nombor telefon baru 11 digit (3+8) akan diperkenalkan..kan sebelum ni no telefon handset 10 digit (3+7)..ni aku sertakan sekali petikan berita..

CYBERJAYA - Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) akan memperkenalkan format baru nombor telefon mudah alih dengan 11 digit berkuat kuasa 15 Disember ini.
Pengarah Jabatan Perancangan Nombor, Norizan Ghazali berkata, format baru itu akan menggunakan struktur 3+8 berbanding 3+7 sedia ada dan semua penyedia perkhidmatan akan menggunakan awalan '011', sebagai contoh 011 1234 5678.

"Struktur sedia ada yang melibatkan 31 juta nombor tidak perlu berpindah kepada format baru 3+8 memandangkan kedua-duanya wujud seiring selepas penawarannya,'' katanya kepada pemberita selepas memberi taklimat mengenai format baru nombor telefon itu di sini semalam.

Katanya, format baru itu dijangka menyelesaikan kapasiti yang tidak mencukupi struktur 3+7 sedia ada serta menggalakkan penyertaan baru yang merupakan antara perancangan jangka panjang MCMC.

"Awalan perkongsian baru '011' mampu menampung 900 juta nombor jika diperlukan oleh penyedia perkhidmatan sedia ada atau yang baru,'' katanya. - Bernama

Tuesday, November 2, 2010

Cek Pertama Nuffnang

Semalam posmen datang hantar surat kat rumah..bila buka surat tu, tengok ada cek  dari nuffnang..he2..ni cek yang pertama dari nuffnang..tak banyak pun..tapi alhamdulillah..boleh lah kalau nak wat makan tu..tanx nuffnang..he2..esok baru g bank-in cek ni..tapi lama jugak proses untuk cash-out nuffnang ni..dulu masa klik cash-out kat nuffnang tu 22/9/10..cek sampai rumah 1/11/10..dekat sebulan lebih jugak tu..apepun, sekarang cek dah ada kat dalam tangan..tunggu bank-in je..he2

Monday, November 1, 2010

Aku Penganggur

Sementara nak tunggu kursus induksi, aku jadi penganggur tetap..ha2..tambah-tambah sekarang ni kat pantai timur dah start musim banjir aka tengkujuh..memang hujan je tiap-tiap hari..memang best lah duk rumah..so, sekarang banyak makan n tdo..hepi betul..tak payah nak fikir stress, study..tapi boring lah..ha2..sekarang ni rest betul-betul sebab nanti dah keje, memang tak de masa sangat nak santai-santai camni..

Bila rasa bosan, bukak internet, blogwalking..baca blog kawan-kawan..best jgk kan..so, kenapa orang berblog?ni lah salah satu sebabnya kan..menghilangkan bosan..betul tak?he2..




p/s : Sekarang ni boleh la nyanyi lagu Allahyarham Sudirman - Aku Penganggur :-)

Thursday, October 28, 2010

It's End Here..

ALHAMDULILLAH...segalanya telah berakhir..hanya ALLAH yang mengetahui perasaan kami..selama lebih 5 tahun bersusah-payah, berpenat-lelah, usaha, doa dan tawakkal, ALHAMDULILLAH semuanya telah berakhir..doa ibu bapa, kawan-kawan, kata-kata semangat yang tidak putus-putus buat kami..puji dan syukur dipanjatkan terhadap ILAHI..Tahniah buat kawan-kawanku yang berjaya..semoga kita sama-sama berusaha untuk menjadi orang yang berguna kepada keluarga, agama dan masyarakat..tapi, hanya seorang diantara kami yang tidak berjaya..Sesungguhnya ada hikmah disebaliknya..semoga dia tabah dan lagi berusaha di masa akan datang..

Kepada kawan-kawan yang mendoakan kejayaanku, terima kasih sangat-sangat tau..kepada seseorang yang berada di Johor,  thanks you very much..you're the only one..he2..i'll will always pray for ur success..So, hari ni, mungkin hari yang last kot dapat jumpa kawan-kawan sebelum masing-masing balik rumah...pagi ni jalan-jalan kat hospital tempat kami belajar, amik-amik gambar ngn lecturer-lecturer yang banyak membantu kami to BECOME A PERSON..kemudian petang ni balik rumah, jumpa kedua ibu ayahku..this is my present for both of U!!

Gud Luck frends!!Till meet again..


In the Name Of God,
We seek from you :
The ability to be truthful, honest, modest, merciful and objective in our dealing.
The fortitude to admit our mistakes, to amend our ways and to forgive.
The wisdom to comfort and counsell all our patient towards well being, peace and harmony regardless of their social status, race and religion.
The ability to understand that our profession is sacred, dealing with your most precious gifts of life and intellect.
We promise to devote our lives in serving Mankind, poor or rich, literate or illiterate, irrespective of race and religion with patience and tolerance, with virtue and reverence, with knowledge and vigilance, and with Your love in our hearts.

Sunday, October 17, 2010

IPhone Termahal Di Dunia

Salam buat kawan-kawan..Korang tau tak harga IPhone yang biasa dijual kat kedai-kedai..paling mahal pun dalam mungkin mencecah RM3 ribu je kan..tapi setakat ni IPhone yang termahal yang dijual berharga RM24.6 juta..waa...mahal kan..tentu korang tak percaya bukan..korang nak tau tak ape sebab yang menjadikan harga IPhone ni sampai melampau-lampau mahalnya..cuba tengok betul-betul kat gambar tu..ada berlian tu..ditatah dengan 500 butir berlian berjumlah 100 karat..badannya pula disalut emas dan platinum...em..memang patut la kan harganya mahal..IPhone ni ditempah oleh seorang warga Australia..

So, ada sape-sape nak tempah jugak tak?he2..mahal tu..buat hantaran kahwin ke..

Lastly, ni last entry aku sebelum aku start Final Exam esok..away from blog for 2 weeks..sehingga berjumpa lagi ye kawan-kawanku..jaga diri anda semua baik-baik k..salam untuk semua..

Wednesday, October 13, 2010

PING blog di Selangor Bloggers


Salam..kawan-kawan..Penah dengar tak pasal Selangor Bloggers..site ni lebih kurang macam Geng Blogger jugak lah..boleh ping blog kat sana..sape-sape yang nak join, silalah join..lagipun, ia FREE..tak kena bayar..he2..tu yang paling penting kan..simple je web ni..ringan n mudah!jom ping entry kat http://selangorbloggers.com/

Tuesday, October 12, 2010

Tips untuk Maintain Study

Salam semua..korang ada tak tips yang terbaik untuk 'maintain' study?rasanya setiap orang ada cara yang tersendiri kan..dekat-dekat ngan akhir semester memang perlu paksa diri lah supaya lebih rajin study ni kan..he2..sebab awal-awal semester biasanya banyak rilex-rilex, banyak jalan-jalan..bila dah nak dekat final, kalut jugak lah..he2..biasalah kan..tapi kalau student yang rajin tu lain..awal-awal lagi dah struggle..memang respect lah!!

Cara aku kalau nak maintain study, supaya mampu 'melekat' je atas kerusi tu ngan buku tanpa gangguan, yang penting sekali kena SHUT DOWN laptop..sebabnya kalau laptop yang duk depan mata tu ON, tangan secara automatik akan klik-klik mouse tu..ha2..cam takde tujuan pulak..bukak My Computer pun jadi...asalkan klik..padahal takde ape pun..kalau ada intenet lagi lah banyak nak klik-klik..ha2..last-last buku kat depan memang buka saje, tak bace pun..sekadar jeling-jeling camtu je..ishk2..tak patut kan..

Sunday, October 10, 2010

Facebook pun nak block jugak ke?

The URL you requested has been blocked. URL = www.facebook.com/

Ayat kat atas tu lah yang selalu kuar masa aku nak bukak facebook kat tempat aku belajar sekarang ni..alahai..facebook pun nak block jugak ke..korang nak tau tak ape sebab diorang block facebook ni?ok..ni antara penyataan yang diberikan kepada semua warga kampus..
 
Adalah dimaklumkan bahawa capaian ke laman Facebook tidak lagi dibenarkan semasa waktu pejabat. Ianya adalah keputusan dari Mesyuarat Exco Pengarah Kampus ke 100. Ia terpaksa diambil kerana kemudahan berkenaan telah mengakibatkan penurunan produktiviti warga kampus.

Saya juga mengambil kesempatan untuk menasihat kepada semua warga kampus supaya menggunakan kemudahan Internet untuk meningkatkan lagi keberkesanan perkhidmatan dan mengurangkan pelungsuran peribadi yang tidak memberi nilai tambah.

Sekian, harap maklum. Terima kasih.

'Bagus' bukan?semoga semua warga kampus dapat meningkatkan produktiviti..biar terkejut diorang nanti tengok prestasi naik mendadak pasni..baru tau..

Friday, October 8, 2010

Di Manakah Kita?

Salam kawan-kawan..jom kita hayati video ni..tadi aku jumpa video ni kat facebook..rasanya lebih baik kongsi biar semua dapat tengok..video ni di upload oleh salafussoleh...video tentang keadaan umat islam dulu dan sekarang..semoga dapat memberi peringatan dan keinsafan untuk kita semua..insyaALLAH..

Thursday, October 7, 2010

First Award

Thanks to ika untuk tag ni..





Kali pertama dapat tag ni..he2
dulu tak tahu pun ape tu "anda ditag"
lama dah dapat tag ni..skrg baru boleh 'settle'kan pasal tagged ni..
So, kalau ada tag ni, macam biasalah kena jawab soal selidik..jom..
1. Apa yg sedang bermain di fikiran anda sekarang??
study kot..he2..sebab dah nak exam final..


2. Apakah nama samaran anda?
nama samaran ek?diriku kot..he2

3. senaraikan 3 orang yg anda sayang.
Mak
Ayah
Seseorang :)

4. Panggilan utk si dia..
waa..soalan ni pun ada ek..he2..
biarlah rahsia..privacy :)

5. Hadiah yang paling diimpikan dari yang teristimewa..
owh..banyak nak cakap..
he2..tapi yang penting kesetiaan kejujuran keikhlasan

6. Blog mana yang paling suka di 'visit'??
em..semua blog kawan-kawan..suka baca entry yang best..he2


7. Tag pada 15 rakan blogger anda...
ok..korang jgn lupa amik ye..
*shas 
*fiq
*annfrendly
*waniey
*mar yanie
*Tina Farhana
*ainnoraini
*Iera
*Myra Arshad
*cik aiskrim
*Hanie Saad
*mimey dakpipimerah

Em..dah cukup rasanya 15..nt korang amik lah ye..he2..
ape pun, hepi blogwalking k :)


Wednesday, October 6, 2010

Peringatan Kepada Pengguna Laptop

Sekarang, hampir setiap pelajar Universiti mempunyai laptop sendiri kan..sebab sorang student Universiti atau Kolej, paling kurang ada 1 Handset dan 1 laptop..dah jadi macam satu barang keperluan sekarang ni..Entry ni sekadar nasihat supaya jangan selalu meletakkan laptop di atas riba semasa menggunakannya..sebab ini akan menyebabkan sindrom kulit terbakar..sebabnya?korang paham-paham lah kan, haba yang keluar dari laptop tu, bila lama-lama kena kat kulit, sikit-sikit akan bagi kesan jugak kat kulit tu...kalau sekejap-sekejap, mungkin boleh kot..tapi kalau lama sangat sampai berjam-jam, baik lah letak kat atas meja..lagi selamat kan..

Korang tau tak berapa suhu kat bawah laptop tu?em..boleh mencapai sehingga 52 darjah celcius..panas jgk kan..sindrom ni akan menyebabkan warna kulit tidak sekata atau berbintik-bintik..sebab kes ni dah ada terjadi kat US..macam dalam gambar kat bawah ni.. 

GAMBAR yang disiarkan dalam jurnal Pediatrics menunjukkan paha kiri seorang budak lelaki 12 tahun berwarna kemerah-merahan
seperti melecur akibat meletakkan komputer riba di atas pahanya.




*SUMBER : KOSMO

Tuesday, October 5, 2010

Berani betul!! Memang Tabik lah..

Kalau dalam Fear Factor pun, diorang guna tali kalau duk kat tempat tinggi...untuk keselamatan kalau-kalau terjatuh ke, tergelincir ke..Tapi, cuba tengok kat dalam gambar ni, kat Dubai, selamba je laki tu berdiri di tepi tingkap untuk cuci cermin..bukannya rendah tau, tingkat 34..

Berani betul..dah la tak pakai peralatan keselamatan satu pun..kalau jatuh, memang gerenti lah nyawa melayang...kalau sesape yang Juara dalam Fear Factor gerenti tak berani wat macam laki ni..

Agak-agak kalau masuk Fear Factor boleh menang tak?he2
*Sumber : KOSMO

Sunday, October 3, 2010

Hari Yang Penat

Sekarang baru boleh rehat kat bilik..Hari yang penat..Hari ni ada MOCK Exam, sebagai latihan untuk Final Exam 2 minggu lagi..soalan memang susah tak payah cakap lah..Pukul 9 pg sampai 12 tengah hari soalan Esei.. Kemudian sambung lagi pukul 2 sampai pukul 5 ptg untuk kertas MCQ..tak banyak pun soalan MCQ ni..500 soalan 'je'..tak banyak kan..he2..naik berpinar mata nak menjawab 500 soalan ni..

tak boleh nak main teka-teka je jawapan..sebab kalau betul dapat 1 markah, kalau salah tolak 0.5 markah..minus mark carry forward..lagi banyak teka, lagi banyak salah, jadi, kena jawab yang betul-betul yakin je..kalau final exam nanti lagi lah, soalan MCQ sahaja 1000 soalan..belum tambah tambah esei dan lain-lain..'best' kan..


Malam ni memang plan tdo awal..sekarang duk nampak katil je..badan + otak penat + intenet yang 'super speed'..memang gabungan yang mantap..he2..nanti baru melawat blog kawan-kawan bila free nanti...

Friday, October 1, 2010

Banyaknya Anniversary


Masa aku kat bilik pagi tadi, ada kawan ketuk pintu..kemudian masuk ajak aku "Jom g Pulau Perhentian"..ishk..pelik jugak aku tiba-tiba je nak ajak g Pulau dan memang aku boleh agak ni ajak-ajak ayam je tu..ha2...Dia cakap nak sambut anniversary ngan isteri dia..Anniversary Pertunangan..he2..bertunang pun sambut anniversary best-best jugak ek..kalau camtu, banyak la anniversary yang nak kena sambut..anniversary merisik, anniversary perkahwinan, kemudian birthday pulak...he2..jenuh jugak tu..




 
Apepun, terpulang pada pasangan tu sendiri kan..asalkan bahagia..betul tak..yang penting, tahu menghargai dan membuat pasangan senang hati...banyak sangat anniversary kadang-kadang orang boleh lupa jugak..yang penting, tarikh 'besar' kena la ingat..sebab kalau tak ingat, gerenti si isteri atau girlfren tarik muka sepanjang hari..he2..sebab kalau pompuan, anniversary ni penting kan buat korang...betul tak..tapi, kalau bagi orang laki, erm..tak boleh nak cakap camne..rahsia..he2




Tapi, kalau orang laki ingat lagi banyak tarikh-tarikh penting, maksudnya yang 'sunat', senang la nak wat si dia lebih teruja..he2.. contohnya tarikh 1st date ke, tarikh 1st cakap ngn si dia ke..tarikh 1st g jalan rumah si dia ke..ada masa yang sesuai, buat surprise kat si dia, bagi tau tarikh-tarikh tu, gerenti cair la..he2..betul kan awak :)..bagi yang belum cuba, sila cuba dan tengok hasilnya..he2..tapi tak janji k..

Thursday, September 30, 2010

Biar Lambat Asal Selamat

Orang selalu cakap biar lambat asal selamat..Mungkin betul kot..tapi peribahasa tu sesuai digunakan ketika di jalan raya boleh la..masalah aku sekarang, tapi kalau internet lambat pun sesuai tak nak guna peribahasa ni..adoi..memang Wi-Fi kat tempat aku semenjak duamenjak ni sangat-sangat 'laju'..bukan laju k..'laju'..ada braket..



Kalau nak bukak Yahoo pun dekat lima  minit tunggu..kalau dapat tu, ok lah..tapi kadang-kadang tunggu dekat lima minit pun, yang keluar adalah.."Error Loading Page"..sape yang tak sakit hati kan..kalau nk comment FB pun, punya lah lama tunggu..siap boleh g mandi n semayang dulu kot..ha2..


Kalau dekat-dekat ngan tengah hari, memang lagi slow..nak baca paper, jalan-jalan kat blog kawan-kawan, memang terbantutlah...tapi ada jugak kadang-kadang tu laju..tak tentu masa..Kalau nak guna internet, yang paling selamat,kena awal-awal pagi, masa ramai yang asyik dibuai mimpi lagi..ha2..jadi, kalau nak guna kena berkorban lah sikit..tak pun, kalau nak guna time slow tu,kena ada kesabaran yang tinggi..waa..bagus bukan..kalau tak, gerenti awal-awal lagi dah klik 'X" kat atas tu..

Sunday, September 26, 2010

Perlukah Orang Ketiga Sebagai Backup?


Salam kawan-kawan..Kita biasa dengar bukan kisah orang ketiga..senang cite, orang yang dijadikan kekasih gelap diluar pengetahuan pasangan mereka.. Contohnya A couple ngan B, dan A pun couple jugak ngan C tanpa B menyedarinya..Ada orang cakap, orang ketiga ada gunanya jugak..betul ke? Kita cuba tengok sebab yang setakat ni paling feymes yang pernah digunakan :


1) Supaya tak cepat bosan dengan pasangan



Salah satu sebab yang feymes jugak.. Bagi mereka, kalau selalu jumpa, lama-lama nanti jadi cepat bosan..ye lah, berkepit ke sana ke mari.. makan sekali, study pun sama-sama, g kelas pun sekali..jadi, untuk 'melambatkan' proses nak jadi cepat bosan, diorang cari orang ketiga..he2..setuju tak kalau reason diorang camni?





2) Sebagai Backup




Orang ketiga sebagai backup..kalau-kalau ada krisis ngn pasangan, diorang cakap masa ni orang ketiga ni penting..macam cite P Ramlee-Madu Tiga.. Kalau satu merajuk, ana kawin dua...contohnya, kalau krisis ngan A, boleh cari B, dan sebaliknya..tak stress sangat jadinya..betul ke?









3) Saja-saja untuk menghilangkan bosan





Haa..ni sebab yang paling 'power' sekali..he2..sebab saje-saje, boring..tak de benda nak buat, jadi, mempermainkan perasaan orang lain..yang ni paling 'disukai' oleh sesetengah orang..camne,boleh terima tak alasan ni?










Apepun, sendiri kena fikir patut ke tak buat camtu..bagi yang ada orang ketiga ni, pandai-pandai korang la nak cover camne..jgn sampai terbongkar sudah lah, meletup nanti..he2..Tapi, jangan jadi cam dalam gambar ni sudah la..laki ngan laki...apa la nak jadi kan..

Thursday, September 23, 2010

Kenapa Orang Berblog?


Salam..blog oh blog..sekarang ni, ramai yang sudah memiliki blog sendiri..tak susah pun membuat blog..daftar je kat blogspot atau wordpress ke, kemudian siap...tak sampai sepuluh minit pun boleh siap..ni antara sebab-sebab kenapa ramai orang memilih berblog..


1)Mencari Kenalan Baru


Selain facebook atau friendster, blog juga antara medium yang sesuai untuk mencari kenalan baru..kita dapat mengenali seseorang melalui penulisan dia walaupun tak pernah jumpa face-to-face pun..kalau diorang guna nama samaran ke atau gambar profile bukan gambar sendiri punya, kita tak perasan pun yang kawan tu belajar satu tempat atau dekat je ngan kita..







2)Untuk Berkongsi





Tak kisahlah nak berkongsi cite ke, masalah ke, perasaan nak marah kat seseorang ke, meluahkan perasaan ke..Blog antara medium sesuai jugak lah..kalau pasal isu semasa ke, berita terkini ke, cepat je dah tersebar kat blog-blog ni..kira kita dapat update jugak lah pasal isu-isu semasa ni..







3)Mempunyai peminat tersendiri


Blog yang popular ni biasanya mempunyai penulisan yang mampu menarik minat orang untuk membacanya..makin ramai yang minat membaca penulisannya, makin ramai lah yang selalu melawat blog diorang..tapi bukan senang nak tarik minat orang untuk membaca setiap entry yang diposkan..kena la pos yang sesuai dgn kehendak pembaca..yang ni lah yang susah..banyak kena belajar..







4)Menjana Duit Online


Haa..ni lah yang part paling best..Disamping berblog ni,ramai yang menjana duit dengan blog..Sekarang ni banyak syarikat pengiklanan untuk blog seperti Nuffnang, Mangga Online, Advertlets yang menawarkan pendapatan untuk blog ni..sape yang tak nak duit kan..he2



5) Menghilangkan 'Boring' 



Berblog ni boleh menghilangkan rasa boring ke?Memang betul..melawat atau blogwalking kat blog kawan-kawan, baca blog diorang, memang dapat menghilangkan boring...kita dapat baca  gaya penulisan dan cite diorang..kisah percintaan ada, kisah lucu ada...kadang-kadang memang boleh wat kita tersenyum sendiri lepas baca cerita diorang..he2





Banyak lagi sebab orang berblog ni..Apepun, masing-masing mempunyai sebab tersendiri kenapa memilih berblog...Selamat maju jaya untuk semua..blog oh blog..


Wednesday, September 22, 2010

1st Cashout Nuffnang

Alhamdulillah..selepas beberapa bulan bersama nuffnang, ni kali pertama aku dapat cashout nuffnang..tak banyak sangat pun, tapi drpd tak de langsung, baik ada jugak kan walaupun sikit..

Disamping kita blogging ni, baik cuba jugak kan nuffnang ni..dapat sikit2 pun tak pe, lama-lama kumpul, dapat la bertambah duit tu dari tak de langsung..ada je blogger yang sekali cashout sampai ratus ringgit, ribu ringgit pun ada..apepun, tanx nuffnang..lepas dpt cek nanti, boleh la wat makan pizza ke, mcD ke..he2..