Social Icons

Pages

Wednesday, October 6, 2010

Peringatan Kepada Pengguna Laptop

Sekarang, hampir setiap pelajar Universiti mempunyai laptop sendiri kan..sebab sorang student Universiti atau Kolej, paling kurang ada 1 Handset dan 1 laptop..dah jadi macam satu barang keperluan sekarang ni..Entry ni sekadar nasihat supaya jangan selalu meletakkan laptop di atas riba semasa menggunakannya..sebab ini akan menyebabkan sindrom kulit terbakar..sebabnya?korang paham-paham lah kan, haba yang keluar dari laptop tu, bila lama-lama kena kat kulit, sikit-sikit akan bagi kesan jugak kat kulit tu...kalau sekejap-sekejap, mungkin boleh kot..tapi kalau lama sangat sampai berjam-jam, baik lah letak kat atas meja..lagi selamat kan..

Korang tau tak berapa suhu kat bawah laptop tu?em..boleh mencapai sehingga 52 darjah celcius..panas jgk kan..sindrom ni akan menyebabkan warna kulit tidak sekata atau berbintik-bintik..sebab kes ni dah ada terjadi kat US..macam dalam gambar kat bawah ni.. 

GAMBAR yang disiarkan dalam jurnal Pediatrics menunjukkan paha kiri seorang budak lelaki 12 tahun berwarna kemerah-merahan
seperti melecur akibat meletakkan komputer riba di atas pahanya.




*SUMBER : KOSMO

20 comments:

mar yanie said...

bahaya tu..ade yg gn laptop sambil baring, letak lappy kat atas perot then mati sebab kne cancer..

diriku said...

owh..ada jugak ek yg mati sbb kanser..

inge / cyber dreamer said...

paling aman memang diletakkan diatas meja... >.<
thx for share ^^

diriku said...

@ inge : betul tu inge :)

Adha said...

hakhak aq x penah ltak laptop ku kat riba..sbb mmg panas lagi2 acer hehe..

Sylarius said...

Pakai lah netbook. Takda rasa panas sangat. hehe

luvly mya said...

ouh, baru tahu pasl nie.patutla. tapi memang tak selalu letak atas riba. tak tahan kepanasan die.prefer letak atas meja dengan cooler ;)

annfrendly said...

errr.. teruknya sampai jadi macamtu...
isk..
ann suke letak kat atas katil..
on9 sambil meniarap.. kalau kat meja lengguh tengkuk..

.waniey jamaludin. said...

my sis memg x bg letak lappy ats riba.
sbb takut kene cancer..
then kalau letak ats riba pon mesti ada alas dgn bntl tebal

A I N I S M A I R A said...

biase ni buat gni.. tapi lapik ngan bantal.. boleh x cam tu?

Kuman Chaos said...

paling best guna desktop.. kalau burn meja je yang burn.. takkan nak riba CPU casing yang besar tu ehehh
Kuman "tudung.." Entry

diriku said...

@ aini : boleh kot kalau letak bantal sbb haba panas tu x terasa sgt kn sebab dah lapik ngn bantal..

Myra Arshad (: said...

huh. tengs for the info :P

Faiz said...

bahaya kot..jarang sekali aku berbuat demikian..huhu..

p/s:thanks komen kt blog..setiap komen anda dihargai..=)
**HIT MY LATEST UPDATE HERE**

kata kila said...

gulp takutnya!

Hanie Saad said...

ohho! selalu buat perangai cmtu. tak cukup letak atas riba, siap letak atas perut gak. bahaya rupanya ya. tQ ya utk info ni. =)

diriku said...

owh..siap letak ats perut ke?he2..

Nur Areefah said...

alamak,sedang buat begini, tiba2 ternampak entry ni..hoho..

diriku said...

Nur areefah : ha2..sempat lagi ni klu nak ubah..

chegu.. said...

aduii..selalu la wat cmni..tp berlapik..tp rasanya still bhya..tq 4 dat info..