Social Icons

Pages

Monday, September 20, 2010

Beracun Tetapi Boleh Dimakan


Korang tau tak ubi yang beracun, tetapi boleh dimakan. Bunyinya agak pelik kan sebab dah la beracun, takkan orang cuba nak makan pulak kan. Kalau hanya memakan sebesar sebiji epal pun, ubi ni boleh membunuh..bahaya betul kan..Tapi, itulah hakikatnya..pernah dengar bukan Ubi Gadong ni atau nama saintifiknya Dioscorea daemona. Ubi ni biasanya banyak kat dalam hutan. Tapi bukan senang nak makan ubi ni..rumit jugak cara nak proses untuk membuang racun dalam ubi Gadong ni. Tapi, bahaya-bahaya pun, orang tetap makan jugak kan..he2..macam ikan buntal, beracun pun, tapi orang Jepun makan je, asalkan tahu cara nak buang racun tu.

Ubi Gadong ni kena rendam dalam air yang mengalir sekurang-kurangnya 3 hari untuk membuang getah yang beracun..lama jugak tu..pastu baru la boleh makan..nak rebus ke, kemudian makan ngan kelapa parut..Best..he2..bukan aku yang cakap, tapi berdasarkan ape yang orang cakap..sebab aku tak pernah try lagi walaupun banyak kat belakang rumah..he2..Ni aku terjumpa artikel cara nak proses ubi gadong..

cara nak masak/makan ubi gadung

Kupaskan kulit dan hiriskan isinya dalam setebal 2-4 mm,,,kendian rendam dalam air banyak...kacau2 dan tukar air setiap hari...pada hari ketiga/empat...ambil air rendaman gadung dan diuji dengan anak ikan...jika anak ikan mati...atau jalan pusing2...makna nya racun ubi tersebut masih ada...teruskan rendam sehingga ikan tidak lagi mati.....

,,,,,kemudian rebuslah hirisan ubi tersebut seperti merebus ubi kayu...bila masak...buang air rebusan......cicah ubi dengan kelapa parut....

Kalau baca paper hari ni, hidangan ni popular kat Baling..Diorang cakap ubi ni ada nilai perubatan. Memang ada kajian yang telah dibuat menemui Saponin di dalam ubi tersebut yang dapat menghalang pengetulan Platelet dalam darah..

Jadi, kalau korang nak cuba, boleh cuba..tapi aku tak berani tak berani makan kot, banyak lagi ubi lain yang boleh dimakan..yang memang kita tahu tak de racun..he2..betul tak..

19 comments:

fiq said...

hoh. ngeri je. baik jgn mkn. dah la kena test kt ikan lu. kesian ikan tu.

diriku said...

he2..ikan jd bahan experiment..cian pulak kalau smpai jadi pusing2 ikan 2..

fiq said...

pening kena racun. iskh, kesian!!

Kalamhati said...

penah dgr mak citer pasal ubi ni..memang susah tp sedap katanya..kena orang yg pandai buat ni..

diriku said...

fiq : he2..penah dgr cara lain,bg ayam makan..klu ayam tu boleh makan, maksudnya dh xde racun..

Kalamhati : em..sedap ek..nak try, tapi xberani..he2..sbb susah nk proses tu..kena bg org yang betul2 mahir wat..

.waniey jamaludin. said...

rumit nye proses~makan ubi ketg aje lah kalau cmni

siap nak kene beli anak ikan lagi~hee

Tina Farhana said...

tak pernah dengar ubi gadong.
mcm susah je cara nak buang racun dia, xpe kalau susah sgt mari kita makan ubi lain saja. keh keh keh

btw, info yg menarek.

AziE said...

Pernah tahu tapi takut nak cuba.

hamzah ian said...

biar btl ni??

diriku said...

waniey : xde lah smpai kena beli anak ikan plk..test je kt dlm akuarium sape2 ke..heheh

Tina : he2..betul2..byk lg pilihan ubi lain..

diriku said...

Azie : kena org yg mahir yg wat..klu x biasa, baik xpyh..risiko 2..

hamzah ian : betul kot..sbb ada dlm artikel ttg ubi gadong ni..

INCHIK PIPI PAU PANAS said...

kenapa perlu ikannnn???
kenapa binatang diseksakan untuk kepuasan manusia??

diriku said...

inchik pipi : xdelah smpai gunakan ikan..yg 2 saje je..kalau yg dh selalu wt, dh tahu cara, blh agak dh kena brapa hari rendam baru xde racun 2..

annfrendly said...

ubi gadong.. pernah dengar tapi tak pernah jumpa.. payahnya nak proses buang racunnya..
teringin nak tau..sedap tak ubi gadong ni?

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠ said...

leh akak share tentang ubi ni kat blog akak..bleh ye...
tq2..

diriku said...

ann : he2..xpenah try lg..tp diorang ckp sedap..xtau la camne..

Ladyzul : ok je akak..he2

hidayah said...

ubi gadong ni mmg beracun esp utk jenis yg liar..
tp bg yg ditanam, tak beracun sgt..
skrg sy sdg bt kajian ttg ubi ni..
mmg byk nilai perubatan terutama dr jenis chemical steroid..

Zawwi said...

ambe sempat rasa ubi nie mase kecik2.. last masa umur 10~14 tahun kot.. masa remdam mmg busuk gila, tapi bila dah tanak.. wangi mcm pulut!!!
Satu lg lak, kat kampung ambe, org rendam dlm tempayan ikat tepi tebing sungai.. 3~4 hari.. kena kerap kacau (tiap kali turun kesungai).. nak tau dah hilang racun.. akan ade udang kecik kerumun ubi remdam tu.. ataupun, amik sikit ubi.. perah air kat mata.. kalau pedih maknanya ade racun lagi...wassalam

loveSTORYmarimar said...

sedap tau arwah nenek prnh proses dan msakkn unt ku