Social Icons

Pages

Sunday, September 12, 2010

Lagu Raya Lama Vs Lagu Raya Baru


Salam buat kawan2 semua..
Lagu Raya Baru ngn Lagu Raya Lama..
mana yang lebih syahdu, lebih best dan menusuk kalbu..
 Aku berpendapat lagu raya yang lama mmg jauh lagi best dari lagu raya baru..
Lagu raya lama ni bila kita dengar, gerenti rasa lebih serasi ngn jiwa 
kalau banding dgn lagu-lagu raya yang baru..

Diorang tulis lirik, nyanyi + musik memang makes sense..
Kalau yang tak dapat balik beraya tu, bila dengar lagu Dari Jauh Ku Pohon Maaf
ada yang sampai mengalirkan airmata..
Besarnya "pengaruh" lagu raya lama ni..he2

Kanak-kanak pun kalau nak raya memang nyanyi lagu raya yang baru..
jarang atau xpenah dgr mereka nyanyi lagu raya baru..
Tapi, ada jugak kan lagu baru yang best..
Kenapa ya lagu2 baru ni tak mendapat tempat sgt di hati pendengar?

Tak taula, memang lagu lama ni tetap bertahan sampai sekarang..
Mana taknya, tiap-tiap tahun, lagu raya lama yang popular berkumandang
di mana-mana saja..kemudian, barulah diselitkan lagu baru..hmm..
 
Dalam dingin subuh hatiku terusik
Kenang nasib diri di rantauan

Bergema takbir raya menitis air mata ♪
 
♫ Terbayang suasana permai desa

♫ Rindu hati ini inginku kembali
♪ Pada ayah bonda dan saudara
Tetapi aku harus mencari rezeki ♪
Membela nasib kita bersama

Suka lagu Dari Jauh Ku Pohon Maaf by Sudirman..Dulu siap hafal lagi lirik..he2..

13 comments:

M a W a D D a H said...

lagu lame best kan...

betul tu..lagu raye lame lagi popular dari lagu raye baru...

diriku said...

lagu lama ni mmg nostalgia..he2

Kuman Chaos said...

of course la lagu lama... tetambah bila dengar lagu Dendang Perantau masa tengah study oversea.... leleh air mata....
Selamat Hari Raya Aidilfitri 1431H dari saya

Belleza~ said...

Salam Aidilfitri =)

diriku said...

Kuman : owh..bljr kt oversea ye dlu..
Belleza : Slm aidilfitri =]

Kuman Chaos said...

@diriku: ha'ah... mmg syahdu.....

..ika itu aku.. said...

bnyk2 lagu raya yg baru, lagu lama tetap di hati...
sepasang kurung biru plg best!!!huhu

syue said...

lagu lama best sikit + boleh feeling kan. semuaa lagu lama best! :)

Faiz said...

lagu lama mmg menusuk jiwa kita..lg sedap didengar..

p/s:thanks komen kt blog..setiap komen anda dihargai..=)
**HIT MY LATEST UPDATE HERE**

Wan said...

lagu lama tangkap leleh, menusuk kalbu... :)

budakmengong said...

lagu rye baru xsume laa besh,dlm byk2 mgkn ad r 1,2 yg bule pkai,,yg laen hampeh.ngeee

diriku said...

ika : best ek lagu 2..dgr skali hr 2..he2
syue,faiz,wan,budakmengong: betul2..lagulama tetap d hati..he2..tp ada jgk lagu baru yg best kn..

Tina Farhana said...

dari jauh ku pohon maaf.

fuuhhh lagu ni kalau dengar time 1st raya hari tu, memang boleh meleleh2 dah airmata. betul, memang sangat kuat pengaruh lagu lama. lagu baru skrg tak best.