Social Icons

Pages

Thursday, September 30, 2010

Biar Lambat Asal Selamat

Orang selalu cakap biar lambat asal selamat..Mungkin betul kot..tapi peribahasa tu sesuai digunakan ketika di jalan raya boleh la..masalah aku sekarang, tapi kalau internet lambat pun sesuai tak nak guna peribahasa ni..adoi..memang Wi-Fi kat tempat aku semenjak duamenjak ni sangat-sangat 'laju'..bukan laju k..'laju'..ada braket..



Kalau nak bukak Yahoo pun dekat lima  minit tunggu..kalau dapat tu, ok lah..tapi kadang-kadang tunggu dekat lima minit pun, yang keluar adalah.."Error Loading Page"..sape yang tak sakit hati kan..kalau nk comment FB pun, punya lah lama tunggu..siap boleh g mandi n semayang dulu kot..ha2..


Kalau dekat-dekat ngan tengah hari, memang lagi slow..nak baca paper, jalan-jalan kat blog kawan-kawan, memang terbantutlah...tapi ada jugak kadang-kadang tu laju..tak tentu masa..Kalau nak guna internet, yang paling selamat,kena awal-awal pagi, masa ramai yang asyik dibuai mimpi lagi..ha2..jadi, kalau nak guna kena berkorban lah sikit..tak pun, kalau nak guna time slow tu,kena ada kesabaran yang tinggi..waa..bagus bukan..kalau tak, gerenti awal-awal lagi dah klik 'X" kat atas tu..

18 comments:

Hanie Saad said...

haha.peribahasa ni slalu jd topik hangat.dan mmg betoi,tak releven utk sume aspek.

oh,ya.kelembapan internet mmg bisa buat org baran.

myb patot tukar ~ biar lambat, asalkan masih ada kemudahan internet

hehe

*eh,byk plak komen*

diriku said...

he2..betul tu..kena bersyukur dgn ape yg ada..kena byk bersabar nk guna internet ni..ha2

A I N I S M A I R A said...

sabar sebahagian dari iman..hehe.. mmg kalo internet slow ni bikin kite marah je.. nanti msti ngamok..

suraya hanis said...

kalau guna mozila firefox saja saya bole tolong tuk cepat kan..hehe tapayah nak tgu smp 5 minit..3 atau 4 sec pun dah ley bukak..

address bar korg type

about :config

lepas tu ada satu page akan terbuka untuk mintak konformasi
tekan pada kotak tersebut

kat bwh tu nmpk
>>>>i'll becareful,i'll promise<<<<<<<< anda tekan ini


dekat filter cari

network.http.pipelining
then click aje dua kali kali biar nampak true (yang defaultnye false)

lepas tu dekat filter cari network.http.pipelining.maxrequest
tukar value die kpd 250

kemudian rightclick mana2..pegi kat
new>integer>nglayout.initialpaint.delay

lepas to click ok
satu kekotak baru kuar tanye nilai(value)tekan0

lepas tu korg close mozila korg then surt internet mcm biasa..selamat mencuba

diriku said...

@ ainismaira : he2..mmg best kalau tenet slow sgt..sbb blh menguji thp kesabaran..ha2

@ suraya hanis : oo..nt nk cuba..tanx ye utk tutorial ringkas ni..dlu rasanya cam penah wat setting camtu..

Myra Arshad (: said...

huhu .sabar sabar. lain kali guna broadband. better sikit dari wi-fi yang 'laju' tu. ehhehe

.waniey jamaludin. said...

sbr jelah..dah biasa dah cmtu kat sini

inge / cyber dreamer said...

wkwkwk..
bener banget tuch kalo inetnya lambat dooooh... bisa2 ndak selamat tuch laptop/pc lah dibanting2 he he...

diriku said...

@ Myra Arshad : he2..ada terfikir jgk psl broadband 2..

@ waniey : sna sama jgk ek..

@ inge : he2..tidak dibanting2 lg pc/laptop 2..mahal..rugi..he2

Sylarius said...

Mungkin network seluruh Malaysia tengah down agaknya. Manakan taknya, kat rumah aku pun sama problem macam ko jugak. Kat tempat kerja aku pun sama.

Nak bukak page memang slow ya amat. Nak torrent, lagi la. Mau tahun depan baru siap.

shahirahsofie said...

biasa lahh internet . memang lambat . lagi2 broadband . kita bersabar aje lahh (:

p/s : ada tag untuk andaa (:

dwaty said...

salam perkenalan....

diriku said...

@ sylarius : oo..g2 ke..tp, mlm ni intenet cni dh mcm ok skit lps tulis entry intenet slow ni..taupun takut..ha2

@ shas : waa..ada tag ek..tq..nt dtg amik =]

@ dwaty : slm perkenalan jgk..tanx 4 dropping here :)

annfrendly said...

lamanya...
5 minit..kalau ann buleh tertido tunggu..

cuba install google chrome.. google chrome laju..

sebelum ni ann pakai mozilla..
agak lambat loading... kalau internet explorer lagilah..berjam2 tunggu.. tak kuar langsung..

diriku said...

@ annfrendly : google chrome?dgr nama..tp xpenah try lg..nt nk try..tq ann..

- zuriey - said...

sabar jela kalau slow camtu.. apa leh buatkan

ainnoraini said...

itu la pasal..selalu gak jadi mcm tu...kadang2 tension jer...sabar je laa..

diriku said...

@ zuriey & ainnoraini : he2..dah biasa dah pun..blh sabar nye..