Social Icons

Pages

Thursday, September 23, 2010

Kenapa Orang Berblog?


Salam..blog oh blog..sekarang ni, ramai yang sudah memiliki blog sendiri..tak susah pun membuat blog..daftar je kat blogspot atau wordpress ke, kemudian siap...tak sampai sepuluh minit pun boleh siap..ni antara sebab-sebab kenapa ramai orang memilih berblog..


1)Mencari Kenalan Baru


Selain facebook atau friendster, blog juga antara medium yang sesuai untuk mencari kenalan baru..kita dapat mengenali seseorang melalui penulisan dia walaupun tak pernah jumpa face-to-face pun..kalau diorang guna nama samaran ke atau gambar profile bukan gambar sendiri punya, kita tak perasan pun yang kawan tu belajar satu tempat atau dekat je ngan kita..







2)Untuk Berkongsi





Tak kisahlah nak berkongsi cite ke, masalah ke, perasaan nak marah kat seseorang ke, meluahkan perasaan ke..Blog antara medium sesuai jugak lah..kalau pasal isu semasa ke, berita terkini ke, cepat je dah tersebar kat blog-blog ni..kira kita dapat update jugak lah pasal isu-isu semasa ni..







3)Mempunyai peminat tersendiri


Blog yang popular ni biasanya mempunyai penulisan yang mampu menarik minat orang untuk membacanya..makin ramai yang minat membaca penulisannya, makin ramai lah yang selalu melawat blog diorang..tapi bukan senang nak tarik minat orang untuk membaca setiap entry yang diposkan..kena la pos yang sesuai dgn kehendak pembaca..yang ni lah yang susah..banyak kena belajar..







4)Menjana Duit Online


Haa..ni lah yang part paling best..Disamping berblog ni,ramai yang menjana duit dengan blog..Sekarang ni banyak syarikat pengiklanan untuk blog seperti Nuffnang, Mangga Online, Advertlets yang menawarkan pendapatan untuk blog ni..sape yang tak nak duit kan..he2



5) Menghilangkan 'Boring' 



Berblog ni boleh menghilangkan rasa boring ke?Memang betul..melawat atau blogwalking kat blog kawan-kawan, baca blog diorang, memang dapat menghilangkan boring...kita dapat baca  gaya penulisan dan cite diorang..kisah percintaan ada, kisah lucu ada...kadang-kadang memang boleh wat kita tersenyum sendiri lepas baca cerita diorang..he2





Banyak lagi sebab orang berblog ni..Apepun, masing-masing mempunyai sebab tersendiri kenapa memilih berblog...Selamat maju jaya untuk semua..blog oh blog..


31 comments:

Kuman Chaos said...

the miracle of blogging... dulu org tulis diari & baca sengsorang mana syok. Skrang tulis blog share sate semesta alam.. :)

kuman "jutawan" Entry

mar yanie said...

yup..nak hilangkan boring di samping bwat dwit..;)

shahniz89 said...

aku tak tahu pasal apa aku jadi blogger..

diriku said...

@ kuman Chaos : he2..sharing is caring..

@ maryanie : betul2..ada jugak pendapatan sampingan walaupun sikit..

@ shahniz89 : he2..blogging for fun pun ok jgk..utk kepuasan diri..

purplish.pink said...

ada blog sendiri, tp malas hapdet. suka blogwalking je. HAHA.

Amy Syaquena said...

Blogging sebab nak menambah kenalan n suka merapu hahahaaha...

A I N I S M A I R A said...

blog sbb suke2...
org kate syok sndiri.. hehe..
thx yer.. slmt hari raya jugak.. :)

annfrendly said...

no4 & 5..
tu bab yang paling saya suke..
blog utk dapat $$$ dan utk menghilangkan kebosanan..

diriku said...

@ purplish : senang blogwalking..he2..tp kena line intenet ok lah..klu slow, ishk..wt sakit hati jgk lh..ha2

@ amy : xkisah kalau nk merapu pun..he2..sbb blog sndiri punya..

diriku said...

@ ainismaira : he2..sama2..slmt hr ry..

@ annfrendly : hilang bosan ngn tambah duit..best..he2

inge / cyber dreamer said...

nyalurin hobi nulis, terus nyari temen juga... ^^

hidup blogging ^^/

diriku said...

@ inge : betul tu inge..dapat nyari temen juga..he2..kenal inge pun melalui blog..temen dr seberang laut sana..

ecah..merangkap anak cik nan said...

cari jodoh pon bole...

blom jmpe lg dh tau yg awek or pakwe 2 kuat betol m'bebel...hahaha

.waniey jamaludin. said...

mula berblog bile terpengaruh dgn kwn2...seronok gak mengarg ni~rase release je semua prob

Faiz said...

sbb nie je ke..xde yg lain ye..hehe..tp btol la sume tu..kalau kita pk2 balik...

p/s:thanks komen kt blog..setiap komen anda dihargai..=)
**HIT MY LATEST UPDATE HERE**

ainnoraini said...

saje nak ber blog termakan hasutan kawan lame2 mcm best la pulak sebab dapt ramai kawan kat alam maya ni...bile boring2 kat rumah tu boleh la bukak blog...

Whoda said...

saya blogging sebab tgk org laen blogging, leh express mcm2 kat blog..hohoho~

e F a said...

efa suka berblog, walaupun kadang2 tak post apa2 pun kat blog...
paling best tengok entry blog lain... ehehhe

cik plankton said...

sj suka2...sambil bebel sorang2

@cu SaYaNg said...

acu menulis blog sebab acu suka bercerita..di samping tu dapat tambah kenalan baru.. ;-)

miZz_nizZ said...

saje nk asah bakat bercerita kot.hehe.haha.

diriku said...

@ ecah : cari jodoh pn blh jgk ek..he2

@ waniey : he2..nk mengarang 2 kena fikir idea yang best..kalau dpt release tension dgn menulis blog, alhamdulillah..

diriku said...

@ faiz : berblog dpt baca kisah hidup org len..best jgk..he2

@ ainnoraini : betul tu..time boring2, baca blog org len best jgk..he2

diriku said...

@ whoda : he2..betul2..yg penting, sndiri puas hati

@ Efa : baca kisah hidup org len ni best jgk..macam2 cite ada..ha2

@ cik plankton : xpe membebel sorang2 kt blog pun, sbb blog 2 milik perendirian..he2

diriku said...

@ acu : nt sy dtg melawat blog kamu, ada cite best ek..he2

@ mizz nizz : asah bakat utk bercerita..ok je..ha2

Nina said...

sbb nak tules isi hati kot..huhu..

diriku said...

@ Nina : sharing is caring..he2

..ika itu aku.. said...

ika jatuh cinta dgn dunia blog....huhu
ad tag utk kamu ye...=)

fatinmmj said...

hye..=)
cik aiskrim pun suke brblog ni..bst rpernya..blog ni..fis mule2..knl blog ni mse practical..oleh..seorg kwn practikal..jgk..mse tu kuno btul...nuff??blog..tips2..sume tah pe2..tlisan pun mcm caca marba..je..dlul..huhu

diriku said...

@ ika : oo..tanx..nt akan datang amik tag tu =]

@ fatinmj : he2..bnda baru byk kena bljr..em..lama menyepi ye cik aiskrim..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠ said...

salam perkenalan..
mcm2 ikut cara tersendiri..
mcm akak wat blog ni leh luah apa yg nk luah...