Social Icons

Pages

Tuesday, March 15, 2011

Terima Kasih Dr..

Sekarang dah tak macam dulu..rileks, enjoy..kalau time student, blh lepak-lepak, ponteng kelas ke kalau malas..tapi time dh keje, dah ada tanggungjawab, tak boleh nak ponteng keje sesuka hati..my life now totally different..tapi walaupun kerja penat, bila rasa diri kita ni dihargai, rasa semua penat + letih tu hilang..

Ada sorang patient masa accompany dia buat procedure kt hospital, tak abis-abis minta maaf ngan aku sebab dia rasa cam dah menyusahkan aku.."mintak maaf Dr bazirkan masa Dr, penat-penat kena temankan saya"..so aku jawab xpe pakcik, memang keje saya..dan dia sampai sekarang pun kalau jumpa kat wad memang perkataan yang selalu keluar dari mulut ialah "Terima Kasih Dr.."

Moral of the story, kalau kita berbuat baik kat orang, layan dia dgn sebaik-baiknya, orang akan hargai kita..walaupun hanya bertanya kabar dengan soalan simple "pakcik ok x hari  ni?" membawa makna yang besar tau menunjukkan kita mengambil berat tentang pesakit tu..

Yang paling aku ingat, pengalaman masa oncall 3 hari lepas..ada sorang pesakit tanya kat aku..masa tu dah pukul 1pagi, "Dr tak tdo lagi ke?:..he2..alahai pakcik..kalau ikutkan hati lepas isyak lagi saya nk tdo tau..tapi sebab kalau oncall, keje xsetel, memang tak tdo la..


Tapi kerja sebagai Dr ni bukan selalunya dihargai, ada jugak sesetengah pesakit yang ego sikit..yang ni memang susah la, ni tak betul, tu tak betul..kalau semua tak betul, baik diorang rawat diri sendiri kan..betul x?


So, i'm learned to love my life, my career right now..My lecturer pernah bagitau dulu "Being a Doctor is willing to sacrifice.."camne tu ek?bagi kawan2 yg amik medic, nanti2 korang akan tahu maksudnya time keje nanti :-)

3 comments:

Faiz said...

Dr is like an engineer..huhu..cuma berbeza dr segi pesakit je..haha..Dr rawat org..engineer rawat mesin..huhu

p/s: Terima Kasih kerana sudi memberi komen di blog saya..Sebagai balasan saya membuat kunjungan balas ini ke blog anda..=)

****KLIK GAMBAR FOTOGRAFI TERKINI DISINI****

ainnoraini said...

sedaih bila bace N3 ni..

begitu la kasihnye...pada org yg disayangi...

sangup berkorban ape saje....sehingga sanggup mengadai nyawa sendiri...

nurulfzz said...

salam prkenalan dr =)