Social Icons

Pages

Monday, July 12, 2010

Kebesaran & Keagungan ALLAH SWT..

"Tidakkah kamu melihat bahawa ALLAH menurunkan hujan dari langit lalu Kami hasilkan buah-buahan itu beraneka warnanya. Dan diantara gunung itu ada garis-garis putih dan merah yang beraneka macam warnanya dan ada pula yang hitam pekat. Dan demikian pula di antara manusia, haiwan-haiwan melata dan haiwan-haiwan ternakan ada yang bermacam-macam warnanya (jenisnya). Sesungguhnya yang takut kepada ALLAH di antara hamba-hamba-Nya hanya Ulama (mereka yang menyedari keagungan-Nya). Sesungguhnya ALLAH Maha Perkasa lagi Maha Pengampun."
- Surah Fathir 35 : 27-28

"Kami akan memperlihatkan kepada mereka tanda-tanda (kebesaran) Kami di segenap penjuru dan pada diri mereka sendiri, sehingga jelaslah bagi mereka bahawa Al-Quran itu adalah benar. Tidak cukupkah (bagi kamu) bahawa Tuhanmu menjadi saksi atas segala sesuatu?"
- Surah Al-Fussilat 41:53


"Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah mencipta langit dan bumi dan perbezaan bahasa serta warna kulit kamu. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda bagi orang yang mengetahui."
- Ar-Rum 30:22

"Yang menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Tidak akan kamu lihat sesuatu yang tidak seimbang pada ciptaan Tuhan Yang Maha Pengasih. Maka lihatlah sekali lagi, adakah kamu lihat sesuatu yang cacat?
- Surah Al - Mulk 67:3

"Sungguh, penciptaan langit dan bumi itu lebih besar daripada penciptaan manusia, akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui."
- Surah Ghafir 40:57"Dialah yang menjadikan matahari bersinar dan bulan bercahaya, dan Dialah yang menetapkan tempat-tempat orbitnya, agar kamu mengetahui bilangan tahun, dan perhitungan (waktu). ALLAH tidak menciptakan demikian itu melainkan dengan benar. Dia menjelaskan tanda-tanda (kebesaran-Nya) kepada orang-orang yang mengetahui. Sesungguhnya pada pergantian malam dan siang, dan pada apa yang diciptakan ALLAH di langit dan di bumi, pasti terdapat tanda-tanda (kebesaran-Nya) bagi orang-orang yang bertakwa.""
- Surah Yunus 10:5-6"Dialah yang memperlihatkan kilat kepadamu, yang menimbulkan ketakutan dan harapan, dan Dia menjadikan mendung. Dan guruh bertasbih memuji-Nya, (demikian pula) para malaikat kerana takut kepada-Nya, dan ALLAH melepaskan halilintar, lalu menimpakannya kepada siapa yang Dia kehendaki, sementara mereka berbantah-bantah tentang ALLAH, dan Dia Mahakeras siksaan-Nya."
- Ar- Rad 13:12-13"Dan sungguh, Kami telah menciptakan gugusan bintang di langit dan menjadikannya terasa indah bagi orang yang memandangnya,"
-Surah Al-Hijr 15:16"Dan Kami telah menghamparkan bumi dan Kami pancangkan padanya gunung-gunung serta Kami tumbuhkan di sana segala sesuatu menurut ukuran."
- Surah Al-Hijr 15:19


Sebahagian Gambar diambil dari Lmn Web Islamcan (www.islamcan.com)


19 comments:

NICK IRFAN said...

bangga dilahirkan sebagai muslim... menarik entry ko ni.. thnkz!

KIDbrush® said...

Allah menjadi sesuatu itu misteri

Zurina Majid said...

subhanallah..
eheh, tp yang kat tapak tangan tu saye xde la sebab garisan kat tapak tangan saye xbercantum pun..hehe
;p

NURA said...

salam sobat
ziarah juga dari Saudi Arabia.
trims ziarahnya .

munir said...

SUBHANALLAH!!!!
kebesaran Tuhan Rabbul Izzati...
Yup!! Proud 2 Be Muslim!!

elok langita said...

Subhanallah.. !! Allahuakbar !

.:diah:. said...

Subhanallah...

semoga kita selalu istiqomah dijalanNYA... AMin :)

salam knal :)

Insan Biasa said...

Moga selalu ingatkan Illahi ..

Shiela Latif said...

Subhanallah...

suker baca n3 macam nie... :)

Wan said...

terima kasih saudara kerana kongsi :)

Corat - Coret [Ria Nugroho] said...

Subhanallah Allahu Akbar
Sungguh itu semua tanda-tanda Allah itu ada

anymz said...

subhanallah....

irahehe said...

subhanallah..

~misz annalieze~ said...

subhanallah...

nadiah said...

salam,subhanallah...begitu indah ciptaan Tuhan...terlalu menyentuh hati...

2 lg tuk awak...

ainnoraini said...

salam....
satu info yg menarik untuk dikongsikan bersama...

Jesson And Rey Ann said...

nice post!

Jesson And Rey Ann said...

nice post!

MiMiEy :) said...

subhanaallah.