Social Icons

Pages

Friday, July 2, 2010

Mana Anak-anak ku..?

Play this song..
UNIC - Anak Soleh....
Kisah seorang Pakcik,
Jumpa ketika aku dan Family berhnti solat d slh sebuah masjid,
ketika pulang dr Putrajaya..
Tmpt tidur + Tmpt mkn + Tmpt tnggl semua kt masjid..
Tmpt tidur dilapik dgn beberapa helai kain shj..
Tertny2 jgk Pakcik ni xde rmh ke..
Namanya Tok Wan..
Pakcik ni kemudian stat menceritakan kisah hidupnya..
Dia ada 3 org ank, dah keje dh semua..dh kawin,ada famili sndri..
ada menantu yg jd Dr..
Tp semua dk kt negeri2 luar pntai Timur..
Isteri pakcik ni dh mnggl..
So, dia duk sorang2 je..
anak2nya hntr sebulan stiap org RM50..
Total Rm150/month
Pakcik ni ckp,cukup ke dia nk mkn,
Byk xmkn dr mkn..
ns sebungkus dh brp hrga..
Klu 1 hr Rm5 gna utk beli ns..
tu br skali je mkn utk sehari..
mkn pg?tgh hr?mlm cmne?
Sbb 2 Pakcik duk kt masjid..
Mudah2an ada yg kasihankan Pakcik..
ada yg sedekahkan mknn..

....

I'm just listening to his story..
terdetik jgk dlm fikiran,
tp bukan nk bersangka buruk,
mngkin ank2 dia ada mslh masing2..
xsmpt nk amik brt psl ayh sdri..
tp, smpai begitu skali ke?
anak2 dia xamik duk skali ngn mereka ke?
Snggp ke nk biarkan ayh sdri duk sorang2..?

...

Mudah2an nanti, pakcik ni gembira di samping anak2 hrp2nya..
Nsht utk driku sndri dan kwn2..
Sayangi dan berbuat baik terhadap ibu bapa bkn hny ketika mereka msh hidup,
tp jg slps mereka meninngl dunia dgn mendoakan mereka..
sbb slh 1 amal yg tdk putus ketika seseorang telah mnggl dunia
adalah doa anak yg soleh..

"ALLAH - lah yang menciptakan kamu dari keadaan lemah, kemudian Dia
menjadikan (kamu) setelah keadaan lemah itu menjadi kuat, kemudian Dia
menjadikan (kamu) setelah kuat itu lemah (kembali) dan beruban. Dia menciptakan
apa yang Dia kehendaki. Dan Dia Maha Mengetahui, Maha Kuasa."
- Ar- Rum 30 : 54


Semua orang akan melalui peringkat yg sama..
bayi - knk2- remaja - dewasa - org tua ..
Pesan ayahku kpd ku,
Bagaimana cara kita melayan ibu bapa kita,
begitulah juga cara anak2 kta nt melayan kta semasa kta tua nanti..
sbb mereka melihat dan belajar dr apa yg ditunjukkan oleh ibu bapa mereka sndiri..
masa ni kita xnmpk lg, tp bila dh tua nt, kita akn rs..
ALLAH Maha ADIL..
Sayangi ibu bapa dan tidak derhaka pd mereka,
sbb dosa yg tdk dilengahkan azabnya iaitu ketika masih di ats dunia lg
adalah dosa derhaka pd ibu bapa..
"Dan Tuhanmu telah memerintahkan agar kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang di antara kedua-duanya sampai berusia lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah engkau mengatakan kepada keduanya perkataan "ah" dan janganlah engkau 
membentak keduanya, dan ucapkanlah kepada keduanya perkataan yang baik. 
Dan rendahkanlah dirimu terhadap keduanya dengan penuh kasih sayang dan ucapkanlah "Wahai Tuhanku! Sayangilah keduanya sebagaimana 
mereka berdua telah mendidikku semasa kecil."
- Surah Al-Isra' 17 : 23 - 24


....
Ada ustaz mengatakan sesetengah tafsir mentafsirkan kalimah 'uffin'
dlm ayt tersebut (blh rujuk sndri ayt tersebut dlm Al-Quran) adalah mengatakan "uh" trhdp ibu bapa yg brmksud : jika perkataan "ah" - kta perlu membuka mulut utk menyebutnya..
tp klu perkataan "uh" xperlu mmbuka mulut pn..bunyi kt dlm tekak je..(cuba try sndri)

Kesimpulannya..
perkataan "uh" pn kta dilarang menyebutkannya pd ibu bapa..sbbnya xperasan pn kdg2,
sbb sng sgt terkeluar..
Begitu teliti dan tinggi Islam mengajar umat2nya menghormati ibu bapa..
Nsht utk diriku sdri dan kwn2..
sama2 perbaiki diri dan hbgn dgn ibu bapa..
Sesungguhnya yg baik itu dtg dr ALLAH,
yg buruk itu dtg dr kelemahan dan kekurangan diriku sndri..
Wallahhualam...




17 comments:

ainnoraini said...

salam...
kesihannye...pak cik tu kan...minta2 tak terjadi kat diri kita...sedihnye..
saya pun ade cerita pasal warga emas kat blog saye...tapi dia menjual kerepek dikaki lima...dari pagi sampai la kemalam hari...berembun...mmg sedih la...

Suhana Suid said...

speechless... :(

Amim said...

em, kesiannya pakcik nie.. :(

syuQ said...

simpati ngan pokcek ni..
naseb kte tua nati blom pasti.
didik ank dgn ilmu kerohanian yg tggi insyaAllah mreka akn jd manusia yg berbelas kasihan.

btw..aku dah exprole blog ang..dan aku taruk blog ni dlm bloglist..
sbb ade bberapa entri yg buat aku tertarik..

diriku said...

ok2..tanx..

@ien_R@z said...

kesiannya pkcik tu..

sorry to say but i think ank2 dia mmg sgt melampau.. takkan smpai takleh nk jaga ayh yg sorg yg dulu2 membanting tulang nk besarkan mereka.. huh~

semoga mereka semua akn insaf seblum terlambat.. amiin T___T

fya zainal said...

sdey...
ingat lah masa kita kecik2
mak ayah susah payah sediakan semua

dak eina (◕‿◕) said...

kesian pakcik tu..pastu tyme raya..anak2 die xbalik ke jenguk ayah diorang??

Encik aMin said...

ish ish ish.. kesiannyer... kejam laa anak2 die... :(

fatinmmj said...

subhanallah, terkesima fatin, trtiba rse sesautu dhati ini
fatinmmj

Sky Before Pinky said...

kesian gak bace tentang pakcik nie... saya tak tau nak komen ape.. hope tak trjadi kat kie di masa akan dtg.. tapi mungkin anak2 dia ade masalah tersendiri.. kene p tye anak2 dia plak nih..hehe.. tak buley dgr sbelah pihak..hehe

diriku said...

pakcik ni xde plk sebut plk psl anak2 blk ry 2..

AishaDIYanything said...

salam... aisha memang paling kesian tengok orang cam nie... kdg2 walaupun x kenal... baru lalu dah menitis air mata...... naluri selalu tersentuh.... doakan untuk mereka...

munir said...

uhuk...benar2 menyentuh perasaan...
terima kasih atas kata-kata yg terselit dngn pelbagai nasihat... :)

nurul said...

sdey sdey sdey sdey........

nad said...

:(

mrs.JamaL said...

selalu berdoa...agar makcik x jadi mcm ni nanti