Social Icons

Pages

Thursday, February 3, 2011

Oncall, Wajarkah?

Salam buat kawan-kawan..lama dah tak update blog..'best' tau keje..berkejaran sana-sini..curi-curi masa untuk g makan..ha2..tapi kerja dalam bidang ni amat best kalau sistem oncal ni dinilai balik..nak tau ape yang 'menarik'nya tentang oncall?

OK..Oncall ni maksudnya memang kerja 24jam..maksudnya dari pagi Punch Card tu, sampai la pagi esok pukul 8..dalam tempoh masa ni kena cover patient dalam wad..kalau ada new admission kena bereskan..kalau ada ape2 emergency. kena attend..

Tapi yang rasanya amat tidak adillah kan antaranya kalau time kita oncall, xde kes sangat, maksudnya xde problem, kerja kita just cover patient kat wad..pukul 1 @ 2 pagi, boleh tdo..tapi kalau ada byk new admission, gerenti xtdo..xpun telefon asyik berbunyi sebab ada keje menanti..pastu pukul 8 sambung keje sampai petang..ingat Robot ke keje camni kan..robot pun blh abis bateri kan..ha2..

Berbanding ngan Nurse, diorang kalau keje malam, akan ada OFF..memang patut pun kan sebab penat tau berjaga malam..camne kita boleh berikan khidmat yang terbaik untuk keesokan hari kalu tdo pun xleh, badan pun penat..kalau badan dah penat mulalah berlaku kesilapan kan..zaman sekarang ni orang dah cerdik, saman tu main2 je kan..

Emm..xde sape kan nak bela nasib kami..semoga nasib para doktor suatu hari nanti akan lebih terjaga harap2nya.. Aminn...yang penting sekarang, kena ikhlaskan hati..berkhidmat terus berkhidmat =]

9 comments:

joe said...

kunjungan pertama, salam kenal

.waniey jamaludin. said...

selamat bekerja!

_siti norbaiti_ said...

sabar itu separuh drpd iman :)
mungkin ada hikmahnya XD

MR fadhil said...

hahaha...selamat hari raya!!..ahahha...lemang x der ker raya cina

MR fadhil said...

hahaha...selamat hari raya!!..ahahha...lemang x der ker raya cina

fiq said...

xpe, dpt pahala berganda-ganda sbb tolong org =D

Myra Arshad (: said...

patut patut ! hehehe

diriku said...

he2..patut ek?

yuN Kaer said...

tu yang malas nak amik course perubatan tu...
adoyai...