Social Icons

Pages

Friday, June 25, 2010

Menyesalnya..Kalaulah dulu saya…


“Rasa menyesal sgt2..kalaulah dulu sy amik brt psl kesihatan diri sndiri,tentu xjd begini..7 tahun lepas, Dr ckp sy ada Darah tinggi, Dr bg ubt..tp sy xmkn..3 tahun pastu, sy dimasukkan ke wad sbb sy hampir pitam sbb tknn drh terlalu tnggi..lps discaj, dr nsht suruh mkn ubt, tp sy xjgk mkn..xamik brt skit pn..kemudian, 2 tahun pastu, sy dimasukkan ke wad sbb seluruh bdn jd bengkak..ms ni dr bgtau sy ada kegagalan buah pinggang disebabkan darah tinggi yg tdk terkawal..sbb kegagalan buah pinggang, air dlm bdn xdpt dikeluarkan,sbb 2 jd bdn jd bengkak”
Ni luahan seorang pesakit kt dlm 1 wad..dia skrg menghidap end stage renal failure (tahap akhir kegagalan buah pinggang) yang memerlukan hemodialysis 3x seminggu..1 sesi dlm 4jam..Bayaran utk 1 sesi RM200 lebih..
..............


Ingat 5 Perkara Sebelum 5 Perkara:

  • Masa Sihat sebelum masa sakit
  • Masa lapang sblm masa sempit
  • Masa muda sebelum masa tua
  • Masa hidup sblm mati
  • Masa kaya sebelum miskin
Kesimpulannya, sama2 hargai dan mnjaga kesihatan diri baik2..Klu ibu bapa kita ada darah tnggi ke, diabetes ke, n xmkn ubt dan xikut nasihat Dr utk lngkah2 mengawalnya,sbgai anak  kenalah selalu igtkan.. sbb kalau dh jd mcm pesakit ni, there’s no turning back..menyesal pn dh xguna..klu awl2 lg, insyaALLAH blh cegah dan blh kwl..
Diabetes dan Darah tinggi penyakit yg mmg biasa dlm masyarakat kita.. Sign and Symptoms of Hypertension usually asymptomatic (xde symptom)..sbb 2 biasanya org xperasan..mcm api dlm sekam..Jd, kna selalu beringat sblm jd teruk..

12 comments:

aku gadis biasa said...

brgntung pd smngt n kkuatan dr org skeliling jgk...
kalo xde spe yg pujuk n bg nsihat,mmg dorang akn psrah je ngn ktntuan 2...
berusaha sblum trlmbt...

:)

HafizaH said...

my mom is one of the renal failure patient..they really need support to survive...

penyakit 2 ujian...hadapi dengan sabar..

tp mencegah tetap lebih baik dr mengubati

diriku said...

oo..g2 ke..dh brp lma renal failure 2?mmg pesakit renal failure perlukan support lebih2 lagi dr keluarga sndiri..jg ibu baik2 blh jd slh satu cara berbakti pd ibu..

Admin said...

salam....maya dah cuba foot detox patch tu....


http://mayaolineshop.blogspot.com/2010/06/foot-detox-patch-pelekat-kaki_27.html

HafizaH said...

da 10 thn...alhamdllah till now my mom still get strong along the love of our family;))

xazryx said...

sabar jela .sume ni ade hikmah ny tol x ?yg penting skrg jage kesihatan .joging dan kawal pemakanan .baru cergas .jgn patah semangat beb .

cuteyes said...

salam singgah.folow me back at
http://zatulalwani.blogspot.com/

SyerAgh PgrEE said...

link for ore kelate kito

Azwan Ismail said...

kene btul2 kuat semangat dan redha...bg yg masih sihat jg2 kesihatan mcm kita jg nyawa kita...

wana said...

good advice. this is pengalaman yg berguna buat saya sebab saya takut saya dapat penyakit sebab kelalaian sendiri.

Ainnur Farihah said...

thnx for sharing.
my parents too hv diabetes n darah tinggi.

hope,i will be more caution n kawal pemakanan n live healthy lifestyle...=)

diriku said...

Klu 1st degree relative (parents) ada Diabetes ke, Darah tinggi ke,anak2 ada high chance utk dpt yg sma jgk..